top of page

Alga és az amalgám

Algával a nehézfémek ellen
Immun-amalgam.jpg

​Mindazok, akinek amalgám fogtömésük van vagy volt, ki vannak téve annak a veszélynek, amit a higany okozhat. Az amalgámtömésekből ugyanis higanygőz szabadulhat fel rágás, forró vagy savtartalmú ételek fogyasztásakor, vagy fogorvosi kezelés alkalmával. Ez a színtelen és szagtalan gőz jól oldódik zsírban, így könnyedén áttöri a sejtfalat és behatol az idegsejtekbe is. Az anorganikus higanykötések, amelyek a fogtömésekből felszabadulnak a száj- és bélflórában lévő baktériumok anyagcsere-folyamatai által, organikus etil- és metil higanykötésekké átalakulva káros méregforrást jelentenek szervezetünknek. A logikát követve ez nem is lehet másként. Az amalgámot mérgező anyagként tartják számon, amikor bekerül az orvosi rendelőbe, vagy amikor elhagyja azt. Miért viselkedne tehát másként, akár évtizedeken keresztül is az emberi szervezetben?!

Nem az amalgám az egyedüli mérgező fogtömés-alapanyag! A palládium, a titán- és aranyötvözetek is súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ugyanakkor a fogtömés nem az egyedüli mérgező hatású higanyforrása az orvosi rendelőknek. Az oltóanyagokban, vérnyomáscsökkentőkben is részben jelen van! Tudnunk kell, hogy az éveken át a szervezetünkben "dolgozó" higany a tünetek, betegségek és és mérgezések széles skáláját vonhatja maga után.

A mérgező nehézfémek részben lerakódhatnak szerveinkben, a szívben, a vesékben, az idegrendszerben, a csontokban és az ízületekben, másrészt életfontosságú ásványi anyagok helyét tudják átvenni anélkül, hogy szerepüket is átvennék. Ezzel zavarják az enzimek munkáját az anyagcsere-funkcióban. Különösen azon nehézfémek károsak, amelyek természetes módon a szervezetünkben nem fordulnak elő. A Chlorella alga főszerepet játszik a természetes méregtelenítő anyagok között.

dental-mercury-toxicity-symptoms-600x400

Az amalgámtömésekből eredő higanymérgezés általános tünetei - amikor tüneteinkkel a fogorvosunkat is érdemes felkeresni:

Pszichoszomatikus (vegetatív) panaszok, túlzott fázékonyság, keringési zavarok, alvászavar, fáradtság, hangulatingadozások, ingerlékenység.

Szem: látászavar és látásgyengülés, szemszárazság, színlátászavar, látótérszűkülés, kötőhártya-gyulladás. Ennek magyarázata: számos látási problémának az oxidatív stressz az oka. A nehézfémek, főképp a higany mutat nagy vonzódást a szem anatómiai összetevőihez, látási zavar, makuladegeneráció, zöld- és szűrkehályog kialakulását okozva azáltal, hogy a fém mérgező hatása mellett az oxidatív stresszt is növeli. A folyamat addig tart, a folyamat addig tart, amíg a problémát okozó nehézfémet le nem tudjuk kötni és ki nem tudjuk vezetni a szervezetből. Itt a mikroalgáknak, de főképp a Chlorellának döntő szerepe lehet.

 

Orr: szaglászavar, szagláscsökkenés, orrnyálkahártya-gyulladás, orrnyálkahártya kiszáradása, orrnyálkahártya-repedés. Különösen a felső fogsori töméseknél okozhat a higany helyi nyálkahártya sérülést, ezáltal csökken a nyálkahártya ellenálló képessége.

 

​​Fül: belsőfül-károsodás, szédülés, hallászavar, tinnitusz, korai hallásgyengülés, hiper- vagy hipakuzis (nagyothallás).

Légzőszerv: mellkasi fájdalom, köhögés, túlzott váladékkiválasztás, króniukus tüdőgyulladás, asztma.

Bőr és haj: természetellenes hajhullás (pl. alopecia areata), sápadt száraz bőr, bőrhasadás, kiütés, sömör, viszketegség, alleriás kiütés.

Gyomor és bélrendszer: gyomorsav-túltengés, hányinger, puffadtság, szorulás vagy hasmenés, gyulladásos bélbetegségek, (Chlitis, M. Crohn), hasnyálmirigy-gyulladás, és ezáltal inzulintermelési zavar (vércukorszint-emelkedés), epekő, a bélflóraegyensúly felborulása, bélgombásodás.

Vesék és veseutak, nemi szervek: túlzott vizelékenység, ezáltal nagy só- és fehérjeveszteség, hátfájás, gyakori petefészek-, petevezeték-gyulladás, meddőség. Mivel a vese érzékeny a nehézfém-terhelésre, érdemes minden rendellenes vizeletvizsgálati eredményre különös figyelmet fordítani.

Szív- és keringési rendszer: mellkasi panaszok, magas, vagy ingadozó vérnyomás, szívkoronaér-szűkület vagy -gyulladás, szívgyengeség, szívizom-károsodás. A higany a szívre is káros hatást gyakorolhat, ami ritmuszavarokat, magas vérnyomást, szívrohamot, szívizomgyulladást és véredénygyulladást okozhat. Japán kutatók halottakon igazolták, hogy a szívnek a többi szervhez képest nagy higanyraktározó képessége van.

health-and-vitality-center-heavy-metal-2

​Izmok és ízületek: izom- és ízületi fájdalmak, amelyek a reumás tünetekhez hasonlóak, hátfájás, ízületi sérülések hosszan tartó gyulladása, izomgyengeség, izomgörcs, izommerevség, reumás ízületi gyulladás. A higany megzavarja a az egészséges kötőszövet felépülését, és a glükozamin és a hidroxiprolin - mint fontos kötőszöveti építőanyag - vizeleten keresztüli vesztéséhez vezet. Így csökken az inak és ízületek terhelőképessége, ami gyulladással és kopással járhat. Izom- és ízületi fájdalom, merevség lesz a következmény (myalgia, fibromialgia).

 

Immunrendszer, ellenálló képesség: gyakori allergiás tünetek, a nyirokcsomók duzzanata, gyakori megbetegedések (vírus, baktérium, gomba). Alapjában a higany a fehérvérsejtek számának , az IgE (immuno-globulinok) növekedésével allergiás tüneteket idézhet elő, autoimmun betegségeket és koleszterinszint-növekedést válthat ki.

A gombáknak, bizonyos baktériumoknak, parazitáknak nagy az affinitásuk a nehézfémekre. Ez azt jelenti, hogy nehézfém-túlterheltség esetén az utóbbiak elterjedésére is "számíthatunk", ami szintén rontja ellenálló képeségünket.

Idegrendszer: érzékenység, zsibbadás, fájdalom, fejfájás, migrén, összpontosító képesség csökkenése, egyensúlyi- és mozgási zavarok, tájékozódó képesség és emlékezőtehetség csökkenése, beszédzavarok, reszketés nyugalomban vagy mozgás közben.

Parkinson-kór, migrén, epilepszia, hiperaktivitás, autizmus, szklerózis multiplex, Alzheimer-kór esetén gondoljunk a higanyra, mint a tünetek kialakulásának egyik lehetséges tényezőjére!

Lelki panaszok: idegesség, nyugtalanság, félelem, szorongás, pesszimizmus, depresszió.

shutterstock_744367321-1.jpg

A higany a legmérgezőbb nehézfém! A párolgása során keletkező higanyion azért olyan veszélyes, mert nagyon magas a proteinekhez (fehérjékhez) való csatlakozóképessége. Ez a proteinek visszafordíthatatlan károsodásához vezet. Ez a magyarázata annak, hogy olyan hosszú a felezési ideje az idegrendszerben és az agyban, amely akár több évtizedet is jelenthet.

 

A higany megakadályozhatja a többi nehézfém kivezetését a szervezetből azáltal, hogy szinte kullancsként tapad rá a sejtfalra. Az amalgámon kívül, a higany megtalálható még a tengeri halakban is, érdemes odafigyelni a "tisztaságukra". Ha nagyobb mennyiségben jut a szervezetünkbe, akkor különösen a vesét károsíthatja. A mikroalgák alkalmazásának hatását különböző mérgezések kezelésében sokan vizsgálták, így kemoterápiás szerek ártalmait is próbálták már segítségével kivédeni. Az adatok biztatóak!

Mi tehát a tennivaló? A fogorvos távolítsa el az amalgámtöméseket, de ez nagy elővigyázatosságot követel. A fúrás alkalmával felszabaduló higany ártalmas hatásának megelőzésére a Chlorella alga előzetes fogyasztása elengedhetetlen. Az adagolás fokozatos növelésével közvetlen a fúrás előtt és utána ajánlatos 6 Imune kapszulát fogyasztani. A szervezetből történő alapos amalgámkivezetés hónapokba, évekbe telhet, és szakember segítségét igényli. A higany nem távozik magától a szervezetből. Azok is, akik évekkel ezelőtt megszabadultak az amalgámtöméseiktől, feltétlenül gondoljanak egy méregtelenítő kúrára.

 

Svédországban 1991-től, Oroszországban 1975-től nem alkalmazzák az amalgámot a fogászatban. Annak a fogorvosnak, aki mégis felhasználná, táblán kell figyelmeztetnie erre a betegeit. Az évek során összegyűjtött tudományos dokumentációk elérik céljukat, hatásukra egyre kevésbé alkalmazzák az amalgám töméseket.

Screen-Shot-2018-10-19-at-10.49.15-AM.pn
classic.png

Miért Classic Immun Green? A termék 4 különböző algát tartalmaz, amelyek egymás hatását kiegészítik és fokozzák. A kutatások szerint sokkal jobb hatás érhető el, ha pl. a Spirulina és a Chlorella algákat együttesen fogyasztjuk, ugyanis az eltérő tulajdonságaik felerősítik egymás hatását. A készítményben található asztaxantin a ma ismert legerősebb antioxidáns, amely nemcsak a sejtvédelemben segít, de a regenerálódás sebességét is növeli. Az Imune a Lithothamnium Calcareum (kőalga) révén tartalmaz 96%-ban felszívódó kalciumot is, amely nemcsak a csontoknak, de a fogaknak is hasznára válik, fogimplantátum esetén peidg különösen ajánlott! 

 

Az Imune algakeverék ellenőrzött forrásból származó organikus mikro- és makroalgát tartalmaz. A megbízható forrás azért is fontos, mert az alga termesztésekor minden szennyeződést magába szippant, igazi bio szennyvíztisztító. Tehát egyáltalán nem mindegy, honnan szerezzük be az alga készítményünket. A Classic Immun Green klinikai tisztaságú alapanyagokat tartalmaz, olyan minőségben, amely megfelel a legszigorúbb követelményeknek is (pl. gyógyászati alkalmazás)!

ZöldUtat - borito - LR.jpg

Forrás: az összeállítás Tihanyi András dietetikus, számos könyv és cikkek százainak szerzője, nagyobb élelmiszeripari cégek dietetikus szakértője, Prof. Dr. Tóth József orvos, onkológus, ny. egyetemi tanár, az MTA doktora, korábban Daganatpatológiai Centrum igazgatója, a Széchenyi Társaság elnöke, a Professzorok Batthyány Társaságának tagja és Wéber-Suta Ágnes természetgyógyász, a Stuttgart közelében található természetgyógyászati központ vezetője által közösen szerkesztett, Zöld utat az egészségnek! című könyvét használta fő forrásként. A könyv elsősorban egészségügyi szakembereknek íródott, konkrét forrásanyagokat megadva, de laikusok által is könnyen értelmezhető nyelvezettel.

bottom of page