top of page

Minőséget befolyásoló tényezők

Chlorella, Spirulina, Lithothamnium, Haematococcus

Az algákról általában 

A természetben 25 ezernél is több algafajta él, és ezeknek csak kisebb része alkalmas emberi fogyasztásra. Leginkább talán a gombákhoz lehetne hasonlítani a változatosságukat: van, amelyet aranyárban mérnek, a másik pedig gyorsan ölő méreg. Az algák esetében sem mindegy, hogy milyen algát és milyen forrásból szerzünk be.

 

Szerencsére a kereskedelemben található algákról nem kell feltételezni azt, hogy mérgezőek, így esetünkben egy lágyabb hasonlat helytállóbb: nagyon nem mindegy, hogy a bor Tokaji, vagy tablettás...

Mitől függ az alga minősége?

Sok tényezőtől függ az alga minősége: milyen algafajta kerül a dobozba, milyen forrásból és milyen tartósítási eljárással. Egyáltalán természetes hatóanyag kerül a dobozba, vagy szintetikussal vegyítve. A termék hatékonysága az összetevők minőségétől függ!

Algafajták

A Chlorellának, Spirulinának, de még a Lithothamnium algának is több alfaja van, és nem is kevés. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a hatalmas palettáról melyiket emeli be a gyártó. Például az a Lithothamnium Calcareum (kőalga) az egyik legdrágább alga a piacon, okkal. Legtöbb algakeverékből épp ezért "kifelejtik", de arra is van példa, hogy egy szerényebb költségvetésű "rokonával" találkozunk a dobozban.

Termesztésük

Az algákat algafarmokon termesztik, megfelelő tápanyaggal, tiszta vízzel és sok-sok napfénnyel táplálva őket. Az alga rendkívül érzékeny a tápanyag összetételére! Az egyetlen olyan élőlény, amely összetevői akár 20%-kal is eltérhetnek a termesztési módtól függően. Ez pl. 4 000 hatóanyag esetében nem kevés! Ezért fordulhat elő, hogy azonos algafajon belül, az egyik alga összetevői lényegesen eltérnek a másikétól.

Tartósítás, szárítás

Az algák minőségét, eltarthatóságát jelentősen meghatározza a szárítási eljárás. A legtöbb gyártó az un. „spray-dry” rendszerrel szárítja az algáit, amelynek során az algasejtek falát lebontva folyadékot képeznek, amelyet nagyon magas hőmérsékletű (>190°C) légáramba permeteznek egy kúpos kamrában. Ez az eljárás különösen rontja az algák minőségét, ugyanis a sejtmembránok károsítása felgyorsítja az oxidációs folyamatokat az algákban, lebontva azok aktív alkotó elemeit.

Classic Immun Green összetevői

A természetes és szintetikus mennyiségek nem összehasonlíthatók. Míg pl. szintetikus C-vitaminból napi 5-6 gramm szükséges ahhoz, hogy az érrendszer, az idegrendszer és a kötőszövetek egészségesek maradjanak, addig ennek töredéke is elegendő, amennyiben azt természetes formájában, pl. algák révén fedezzük. Ennek oka abban keresendő, hogy az algák több ezer olyan hatóanyagot is tartalmaznak, amiről az orvostudomány még csak tudomást sem szerzett, azt pedig, hogy ezek milyen szinergiában vannak egymással, még évtizedek kutatása fogja csak meghatározni. Ezért van az, hogy az algák összehasonlíthatatlanul jobbak, mint az izolált vitaminokat tartalmazó multivitaminok.

A fentiek tudatában érdemes az összetevőket elemezni, összehasonlítani. Az alábbi táblázatok a WellStar által forgalmazott készítményekre vonatkoznak és nem általában az algákra! A könnyebb áttekinthetőség miatt csak az ismertebb összetevőket tartalmazzák.

Alga rulett, avagy mire érdemes figyelnünk a beszerzés során?

Számtalan "trükkel" lehet megtéveszteni a fogyasztót. Kezdve az alapból szerényebb (olcsóbb) alfajoktól, a nem megfelelő tápanyagon, szárítási eljáráson és lehetséges szennyeződéseken túl, ott vannak még a különböző kereskedelmi trükkök, "számháborúk". Néhány példa:

 

 - "ugyanannyi, vagy még több kapszula is van benne" mint a másolni kívánt piacvezető termékben, de valójában kevesebb töltőtömeggel (azaz arányaiban több kapszulát fogyasztunk és kevesebb algát).

 - "több alga van a dobozban, ezért drágább". Ennek hátterében gyakran az áll, hogy a drágább összetevőt 2 olcsóbbra cserélik úgy, hogy így akár lényegesen kevesebbe is kerülhet a gyártás, miközben többet kérnek érte (adott esetben még kevesebb töltősúllyal értékesítve).

 - természetes összetevők helyett szintetikus. Az astaxanthin-termelés 95%-a szintetikus és csak 5%-a természetes!!! A természetes hatékonysága sokszorosa a szintetikusnak, de az ára is! Épp ezért a legtöbb gyártó készítményében valójában nem található meg a Haematococcus Pluvialis alga (vagy annak kivonata), hanem egy szintetikus összetevő "helyettesíti" a természetest.

 - a chlorella nemcsak a szervezetünkben képes megkötni a nehézfémeket, de a szennyezett vizekben is. Így ha az algát nem megfelelő forrásból szerezzük be, akkor épp az ellenkező hatást érhetjük el, azaz az algával mérgezzük magunkat!

 - a hamisítás a legdurvább megtévesztés, amivel találkozhatunk. Ilyenkor kizárólag a hamisító jóindulatára hagyatkozhatunk, hogy az adott szállítmányba épp mit kever. Alga rulett? Szeretteink egészsége nem játék! A Green Gold Imune gyártása a WellStar bezárásakor megszűnt! Emiatt évekkel a cég megszűnését követően már csak utánzatokkal találkozhat ezen a néven! 

Érezni a különbséget!

Boros doktornő ajánlására szereztem be egy doboz Imune algát. Mint később kiderült, ismerősömtől egy másolatot kaptam. Ekkor tanácsára közvetlenül a cégtől szereztem be a következő adagot, nem szerettem volna több pénzt kidobni. Azonnal érezhető volt a hatása, tényleg más, mint a másolat. (M. Marianna)

bottom of page